tiistai 27. helmikuuta 2018

Pihatto on vain laiskoille ihmisille - vai onko?

Viime aikoina sosiaalisessa mediassa pihatot ovat olleet isona puheenaiheena hevosihmisten keskuudessa, liene johtuneet mm. pääkaupunkiseudulle tulleista pakkasista. Kirjoitukset ovat olleet pääosin negatiivisia, mutta myös positiivisia tekstejä löytyy muutama.
Minä harvoin jaksan ottaa osaa mihinkään tälläisiin ns. mielipide keskusteluihin mutta tästä haluan puhua.




Oletettavasti näiden negatiivisten kirjoituksien kirjoittajien hevoset ovat tallihevosia jotka tarhaavat päivällä ja yöt ovat sisällä. Olen törmännyt muutamaan kirjoitukseen joissa puhutaan susista ja ilveksistä jotka hyökkäilevät pihattohevosien kimppuun, ja tällöin nämä tallihevosten omistajat moittivat ja arvostelevat pihattoja. Muun muassa pihatot ovat näiden mielestä laiskoille ihmiselle, mutta eikös se niin mene että mielipiteitä on niin paljon kuin on ihmisiäkin.

Petoja ilmestyy valitettavasti välillä ihmisten pihapiiriin sekä hevosten aitauksiin, mutta pedot eivät mieti menevätkö ne pihattotarhaan vai normaaliin tarhaan jossa on vain päivällä hevosia. Sen perusteella on aika turhaa ruveta moittimaan pihattoja, sillä se peto voi myös tulla sinne tallihevosen tarhaan. Esimerkiksi varmaankin jo monen korviin kantautunut Veeran islanninhevostamma Disa joutui ilveksen hyökkäyksen kohteeksi iltasella tarhassa tammikuun alkupuolella, mutta onneksi Disa selvisi siitä naarmuilla ja antibioottikuurilla. Disa ei ole pihattohevonen.
Meillä täällä Suomessa on aika vähän loppupelissä petojen hyökkäyksiä. Ja silloin kun niitä käy, on se aivan täysin sattumaa onko hevonen pihatto- vai tallihevonen.



Sitten tämä laiskuus, olen lukenut juttuja joissa puhutaan siitä että pihatto on laiskan ihmisen valinta ja sen hoitamiseen ei mene niin kauaa kuin tallin. Minun mielestäni pihattoa ja tallia ei voi verrata niiden hoidon puolesta. 

Karsinat siivotaan päivittäin - Myös pihatto ja tarha siivotaan useassa paikassa päivittäin. 
Karsinassa olevat juovat vettä sekä syövät heinää, ja jotkut saavat myös väkirehuja - Sama pätee myös pihattohevosiin.
Muitakin hommia olisi vielä paljonkin, mutta ymmärrätte ehkä pointin?

Uskaltaisin väittää että joka ikinen hevonen, poni, aasi ja muuli pärjäisi pihatossa rotuun, ikään ja sukupuoleen katsomatta JOS se on siihen tottunut/totutettu.



Voisitte kertoa teidän näkemyksiänne kommentteihin pihatoista ja niiden hoidosta!








1 kommentti:

  1. Pihatto siitä hyvä että sinne pystyy väsäämään vaikka automaatit heinälle tai vapaan heinän. Ihanaa kun saa välillä nukkua kun heppoja ei tarvitse aamulla tasan viedä minnekkään ulos tai ruokkia tasan tähän aikaan. Helpompi pitää puhtaana mielestäni. Varsinkin kun on olkikuivitus. Monen hevosen jätökset pystyy todella nopeasti siivoamaan vaikka avantin kauhaan ja lanta jää ihanasti oljen päälle, samalla kun ajaa pihattoon niin täyttää kauhaan jo puhtaat oljet. Minulla hevoset pihatossa laumassa sekä karsinassa yksittäin tai pareittain tarhassa. Minusta pihatto on miellyttävämpi ja helmpompi kaikin tavoin eikä ole miinuutin kellonaikoihin sidottu. Pihattoon menee puolet vähemmän aikaa. Rakastan hyvin tehtyå pihattoa ja hevoset tyytyväisiä.

    VastaaPoista